Концесионната реч на Хилари Клинтън: “Борбата за това, което е точно, струва”

Битката се губи. Войната бушува.

Хилари Родхам Клинтън публично изнесе концесионната си реч за президентските избори днес в Ню Йорк с мощни забележки, насочени към дълбоко разделена държава.

Нейният тийнейджър Тим Кайн въведе бившия държавен секретар, наричайки я “историк” и някой, който “направи цялата си кариера за овластяването на жени и деца”. Той каза, че се гордее с това, което постигна техният отбор и подчерта, че Клинтън обича родината си, преди да цитира Уилям Фолкнер: “Те ни убиват, но все още не са ни крещяли”. Линията получи овации.

Постепенно и дори надеждата, Клинтън благодари на многобройните си поддръжници, разказвайки на развълнуваната тълпа: “Обичам те всички”. Тя признава тежкото и неочаквано поражение, казвайки: “Това не е резултатът, който искахме или работехме толкова усилено. Съжалявам, че не спечелихме тези избори за ценностите, които споделяме, и за визията, която залагаме за страната ни”. Тя каза на поддръжниците си, че те “представляват най-доброто от Америка и че вашият представител е един от най-великите почести в живота ми”, добавяйки: “Това е болезнено и ще бъде дълго време”.

Що се отнася до победителя, президент-избора Доналд Тръмп, Клинтън каза на страната: “Ние му дължим открит ум и шанс да поведем. Нашата конституционна демокрация затвърждава мирното предаване на властта. ” В силно послание към новия президент избрала много други основни конституционни права – свобода на богослужението, равенство на всички хора – и казала недвусмислено на тълпата, че “ние трябва да ги защитаваме”.

Но тя завърши с надежда. Посланието на кампанията й, каза Клинтън, е, че “американската мечта е достатъчно голяма за всички – за хора от всички раси, религии, мъже и жени, имигранти, LGBT хора и хора с увреждания. За всички. Все още е, каза тя, една Америка, която смята, че е възможно. Тя призова поддръжниците й да “направят всичко, за да продължат напредването на причините и ценностите, които всички държим.”

Както мнозина отбелязват, по-младите гласоподаватели тенденция да бъдат преобладаващо за Клинтън в тези избори и тя отдели малко време в речта за концесия, за да им говори. “На младите хора по-специално, надявам се, че ще чуете това, прекарах целия си живот в зряла възраст, в която се борих за това, което вярвам в себе си. Имах успехи и имах неуспехи, много от вас са в началото на вашето. Това ще ви навреди, но никога не спирайте да вярвате, че борбата за това правилно си заслужава. Надявайки се на настроението на тълпата, тя отново повтори: – Така е е струва си.”

Накрая Клинтън се обърна към женските си привърженици. “На всички жени и особено на младите жени, които вярват в тази кампания и в мен, искам да знаете, че нищо не ме накара да се гордея, отколкото да бъда вашият шампион”. Що се отнася до най-високия стъклен таван, тя призна, че не го е счупила. Но “някой ден ще повярва”. И тогава, може би в отговор на многото родители, които се чудят как да обяснят тези избори на своите деца, Клинтън даде следното послание: “На всички малки момичета, които гледат това, никога не се съмнявайте, че сте ценни и силни и заслужавате всяка възможност и възможност в света да преследваш и постигаш собствените си мечти. “

След като речта приключи, Хилари се усмихна, когато влезе в тълпата, за да благодари и да приеме привърженици.

Новоизбраният президент Доналд Тръмп се обърна към нацията по-рано в реч, която според стандартите на “Тръмп” беше напълно уважавана.

Ссылка на основную публикацию
2019