Hur man hanterar en giftig syskon

FOTO: HBO

När du är liten, brukar du inte välja hur mycket tid du spenderar med dina syskon. Men som vuxen när du får större kontroll över dessa relationer kan du upptäcka att de människor du en gång åt middag med och gick på familjesemester med kanske inte är de hälsosamma människorna att vara runt.

Även när du når denna slutsats är dina syskon fortfarande dina syskon, och du vill inte alltid skära dem ur ditt liv helt. Så kan du rädda syskonförhållanden som har blivit giftiga?

Det första steget mot att läka ett syskonförhållande berättar för dem exakt vad de gör och hur det skadar dig, säger emotionell hälsoexpert och licensierad psykoterapeut Katherine Schafler. Hon rekommenderar att lägga ut det i en “Jag gillar det inte när du gör X, det gör Y riktigt svårt för mig” format. Du kan till exempel säga: “När du berättar för andra saker som jag säger förtroende, gör det mig svårt att lita på dig i framtiden.”

“När en syskon inte behandlar dig som du vill bli behandlad är det ditt jobb att se till att det är känt,” säger Schafler. “Så många gånger händer problem med syskon eftersom ett mönster som är irriterande, skadligt eller på annat sätt alienating fortsätter på och av och den person som gör allt irriterande / skadligt / alienerat beteende blir aldrig utropat.” Genom att uttrycka problemet ger du dem chansen att göra förbättringar innan du ändrar karaktären av ditt förhållande.

Om en syskon vet att de gör något fel men fortsätter att göra det, kanske du vill överväga familjerådgivning om de är öppna för det, säger psykoterapeuten Gary Brown, Ph.D. Även om du inte kan nå en överenskommelse om allt, kan du kanske skapa en våldsamhet som låter dig fredligt samexistera.

Då är det tyvärr de fallen då den andra personen inte kan eller villig att förändras. I dessa situationer bör du bestämma hur mycket kontakt du är villig att ha med dem. Du kan vara okej, till exempel, vara i samma familjesamlingar med dem i en gruppinställning men inte prata med dem en-mot-en.

Det är en sista utväg som är en sista utväg och bör inte ske under en uppvärmd situation som en kamp, ​​men det finns några situationer där det verkligen är den hälsosammaste tingen att göra, säger Brown. När du känner att din säkerhet är i fara , när skadan är borta, och när de är alldeles våldsamma. Om det gör dig panik bara för att se deras nummer på din telefon, det är ett tecken du är bättre att koppla bort och rädda din mentala hälsa.

Oavsett vad du bestämmer, känner dig inte skyldig att sätta gränser, säger Schafler. När allt kommer ifrån genom att avstånda dig från en syskon som inte kommer att rymma dig, ger du dem också utrymme att uppträda som de vill, även när det inte är så gott som möjligt. “Det är inte kär att fråga någon att göra något som de inte kan eller inte vill göra,” säger hon. “Om din syskon har uttryckt eller visat sin ovillighet eller brist på förmåga att träffa dig var du är, är det din tur att lossa ditt grepp, fokusera på ditt eget liv och låta den andra personen gå in i sin egen känsla av personlig ansvarighet. “

Brown varnar också för att låta en känsla av familjär plikt hålla dig i en situation som äventyrar ditt välbefinnande. “Du är inte här för att ta missbruk av någon,” säger han. “Blod relativt eller inte gör någon skillnad.”

Ссылка на основную публикацию
2019