Ett HPV-test vid hemmet kan vara speländring-men fortsätt med försiktighet

Vi kan beställa hytter med hjälp av en app, betala för kaffe med en kran på vår telefon och prata med vänner över hela världen som om de var rätt framför oss. Så varför hanterar något så viktigt som reproduktiv hälsa fortfarande så jätte obekvämt?

Det här är frågan Jessica Ching funderade på när hon arbetade på hennes sista projekt vid Ontario College of Art and Designs industridesignprogram. Hon och några vänner satt och chattade om hur besvärligt det är att få ett Pap-test. “Det var bara en gungning på oss att det inte egentligen måste vara så besvärligt. Är det inte så olyckligt att ett sådant viktigt test, folk känner, är ett nödvändigt ont? “Sa hon Glamour via telefon. Och så började Ching jobba med vad som skulle bli Eve Kit: ett hemma, gör-det-själv HPV-test.

Så här fungerar det: Du beställer satsen på nätet efter att ha bekräftat din behörighet (frågor inkluderar “Är du sexuellt aktiv eller har du varit tidigare?” Och “Har du en vagina?”). Några dagar senare kommer satsen i posten, diskret förpackad. Efter de detaljerade instruktionerna som ingår i den, sätter du in tampon-esque-insamlingsenheten i din vagina och roterar handtaget några gånger för att samla ett prov. Sedan packar du enheten tillbaka i sin förbetalda brevlåda och slår den in i en brevlåda, där den skickas till Eve Kits partnerlabb för testning. När dina resultat är klara, loggar du in på ditt Eve Kit-konto online (vilket är lösenordsskyddat) och granskar resultaten, liksom några rekommenderade nästa steg. Om ditt resultat är positivt når en läkare ut till dig för att diskutera resultaten och vad de kan betyda för dig.

Medan Eve Kit är tillgänglig endast i Kanada hittills säger företaget att de arbetar med internationella partners med hopp om att ta med det till andra länder i framtiden. (Under tiden kan icke-kanadensare som vill stödja orsaken donera ett kit till någon i nöd som inte har råd med en, eller köpa ett “V” halsband som en donation till Eve Kit’s community screening-program.)

Även om ett hem-HPV-test som Eve Kit kan låta som den uppenbara utvecklingen av hälsovårdstekniken, för många kan det vara spelbyte. Många kvinnor får inte screenas så rutinmässigt som de borde (kvinnor borde få en pap om en gång vart tredje år för kvinnor mellan 21 och 65 år enligt Mayo Clinic). Skälen är många och långtgående: Kanske bor de för långt från en klinik, de har inte ledig tid för ett läkarbesök, de har haft traumatiska erfarenheter av det medicinska systemet tidigare eller de känner sig dömda eller missförstås av sin läkare.

“När jag gick för att bli testad var sjuksköterskan oförskämd om mitt antal [sexuella partners] och sexuella aktiviteter, och jag var väldigt nervös att gå tillbaka,” berättade Emm Charron, en före detta webbkameraartist. “Jag hade familjemedlemmar som redan dömde om min karriärval och jag ville inte bli skamad av människor som inte ens kände mig, särskilt inte människor som skulle vara där för att hålla mig frisk.”

Mari Ramsawakh, en funktionshindrad författare, har ofta undvikit kliniska besök på grund av fysiska begränsningar. “Jag brukar planera min dag runt vad jag tror att jag kan på den dagen”, berättade de för mig. “Att gå in i drop-ins kan vara väldigt stressande, för om du inte dyker upp tillräckligt tidigt kan du bli bortvänt.” För en person vars energi och rörlighet redan är begränsad är detta en betydligt mer betydande spårning än vad det skulle vara för en skicklig person. Dessutom har Ramsawakh också bedömts av läkare tidigare för att vara nonmonogamous och queer. Av dessa skäl och många fler kan ett hemtest för STI: er vara användbart för ett brett spektrum av människor.

Men det är inte en idiotsäker lösning. Hunter Handsfield, M.D., professor emeritus av medicin vid University of Washington Center för AIDS och STD och en tidigare styrelseledamot i American Sexual Health Association, berättade för mig att falska resultat är ett vanligt resultat av något STI-test. “Om du inte är verkligen i fara, och du testa dig själv ändå, är det positivt att det är sannolikt att vara falskt som det är sant, och så blir det ångestproducerande och vilseledande”, varnade han. Eve Kit använder molekylär diagnostisk testning, en metod som är känd för att vara mer tillförlitlig än traditionella kulturtester, så falska resultat är mindre frekventa, men de är fortfarande möjliga. Det testar också bara för HPV-riskerna “högrisk” som svarar för cirka 70 procent av livmoderhalscancer. Så ett positivt resultat är mer meningsfullt än att bara ha HPV i allmänhet (lågrisk HPV är extremt vanlig och ofta inget att oroa sig för).

Dr. Handsfield hävdade också att ett hemtest kan göra det möjligt för människor att testa för ofta, även om de inte är verkligen i fara, av irrationell rädsla – och ett positivt resultat kan få dem att göra utslagsbeslut om sin hälsa utan att helt förstå vad deras resultat betyder. För att bekämpa denna potential kommer personer som får ett positivt resultat via Eve Kit att komma i kontakt med en läkare vars jobb är att förklara sina resultat och sätta dem i kontext. Som Dr. Handsfield påpekade, är den här läkaren inte din läkare, så att de kanske inte känner till allt relevant sammanhang i din medicinska historia, men att tala med dem kan ge dig information som du då kan ta till din läkare, om det behövs.

Eve Kit kan representera ett annat steg framåt i en framtid av modern bekvämlighet, men det främjar också frihet från skam och dom för människor för vilka dessa känslor skulle hindra dem från att besöka en klinik. “Jag tror att begreppet ett företag som kommer in och erbjuder hemtestning för HPV är en naturlig och förväntad följd av utvecklande kunskap och patientens självständighet i sin hälso- och sjukvård, sexuellt och annars”, säger Dr. Handsfield. “Och det är bra.”

Ссылка на основную публикацию
2019