Кате Спаде је изградила Царство и оставила трајан знак за модну индустрију

Мало дизајнера постигао је ниво свуда на месту које је Кате Спаде урадила. Њене торбе су потписале деведесетих година; њене веселе боје палете, њену игриву естетику и њеним оптимистичним слоганима учинило је да је њен бренд вољен широм земље и на међународном нивоу. Њена прича – која се бави пословањем, започињањем сопствене компаније, напуштања сопствене компаније, започињања друге компаније – пренела је, инспирисала младе предузетнике, жене и, наравно, своје купце. Када су вијести о њеном пролазу ломиле 5. јуна, осећале су се лично многим.

Кате Валентине Спаде (нее Броснахан) је рођен и одрастао у Кансас Цити, Миссоури. Дипломирала је на државном универзитету у Аризони 1985. године, где се упознала са Анди Спаде-ом током рада на малопродаји, а заједно су се преселили у Нев Иорк након колеџа. Кате је радила кроз агенцију пре него што је постала модни асистент Мадемоиселле, који је објавио Цонде Наст. Подигла је редове часописа, а када је унапредјена у сарадњу са уредником, поставила га је за додатну опрему.

Лева лева Мадемоиселле 1991. године. Тада је била уредница модних издања публикације, а имала је идеју да створи торбицу, упркос томе што нема формалног тренинга дизајна. “Сећам се да сам стварно срамота да нисам ученик из Парсонса или РИСД-а или ФИТ-а, да стварно нисам знао шта радим”, рекла је за НПР Гуи Раз 2017. године. “Искрено почела сам са папиром”. “д” почети купујући велике листове бијелог папира, а ја бих исекао и снимао облик који сам желео “, присјећа се она. “Онда бих то погледао и учинио бих га краће, мање …” Отишао сам у шаблон који сам нашао у позадини Женска одећа дневно…. Радила је из њеног стана, и била је стрпљива као што је могла бити са мном јер нисам ништа знао. “

Две године касније, 1993. године, она и Анди званично су основали Кате Спаде бренд. (То име је била комбинација два имена у то време. Вјенчали су се годину дана касније, 1994. године.) У средишту инаугуралне колекције била је торба “Сам”, торба која је постала један од његових потписа . Било је укупно шест стилова, у распону од 100 до 400 долара, а нарочито за многе, у списку малих слова, споља. Носили су га Барнеи, Фред Сегал и Цхаривари. Компанија није профитирала три године, иако: “Још нисмо правили новац, нико није платио, Анди је финансирао све”, рекао је Спаде за НПР. “Сећам се само размишљања, мислим да морамо да је угасимо.”

Кате Spade Store, New York
ФОТО: Киле Ерицксен / Пенске Медиа / РЕКС / Схуттерстоцк

Дизајнер у својој првој продавници, у Њујорку, 1996

Деветнаест деведесет шест је била кључна година за бренд. То је када је Савет модних дизајнера Америке (ЦФДА) наградио Спаде нову награду за модне таленте у додацима. (Она је освојила још један трофеј из организације 1998. године, за најбољи додавач године.) Отворила је и своју прву продавницу у суседству СоХо у Њујорку. Енди је напустио свој посао у рекламирању и придружио се бренду пуним радним временом. Поред тога, компанија је коначно прекинула.

Кате Спаде бренд је почео да добија следеће, захваљујући успеху на сајмовима и малопродаји, карактеристике у часописима попут Вогуе, и слично. (Јулиа Робертс и Гвинетх Палтров су наводно били рани обожаватељи.) До 1998. године имали су продавнице у Бостону, Лос Анђелесу и Токију.

Затим, 1999. године, Неиман Марцус Гроуп је купио 56 одсто удела Кате Спадеа, на око 33 милиона долара. Ипак, Апе су остали укључени у компанију. И током наредних неколико година, проширила се у нове категорије – купка и тело (са Естее Лаудер, 2002), кући (са Ленок-ом, 2003), па чак и авио-униформама (за сада неуспешне Сонг аирлинес, такође у 2004. години ).

сад - Portraiture - Kate Spade
ФОТО: Давид Ховеллс

Године 2002. Спаде је добио име а Гламур Жена године. “Ако сте поштени и поштени као што можете бити, не само у бизнису него иу животу, ствари ће се решити”, рекла је њен интервју за насловну причу. “Надам се да ме људи не памте не само као добру бизнисмену већ и као доброг пријатеља – и забављају се пуно забаве.”

Неколико година касније рекла је Вогуе њеног бренда: “Ми не застрашујемо …. Мислим да неки људи постану нервозни због моде јер им је мало страшно. Али треба уживати у моди; не треба га гледати из једне, тамо-учињене-тачке гледишта. “

КАТЕ SPADE WITH SHOES
ФОТО: ПРЕПОРУЧЕНИ ПРЕСС

У 2006. години Неиман Марцус група продала је Кате Спаде компанији Лиз Цлаиборне, Инц. за 124 милиона долара; Према његовим речима, бренд је стављен на тржиште од стране већинског актера око годину дана раније Вол Стрит новине. Лопови су напустили компанију годину дана касније, 2007. године и од тада нису били укључени у то. (Иако бренд још увек постоји са именом дизајнера, Закон о моди тврди да је Спаде вероватно потписала споразум који би је спречио да користи име у комерцијалне сврхе, пошто заштитни знак претпоставља да припада новом власнику.) Исте године Деборах Ллоид био је ангажован као нови креативни директор Кате Спаде. (Под Ллоидовим руководством, бренд ће покренути одјећу, накит, дјецу и друге производе, као и сестру бренда, Кате Спаде Сатурдаи.)

Након што је кренуо од Кате Спаде бренда, жена Кате Спаде је фокусирала своје напоре на филантропију, преко Фондације Кате Спаде & Цомпани, и на подизање њене ћерке Францес Беатрика. У међувремену, Анди је започео своју креативну агенцију и основао брандон Слеепи Јонес.

А Kate Spade & Co. Store Ahead Of Earnings Figures
ФОТО: Блумберг

Кате Спаде Нев Иорк продавница, у Калифорнији

Лиз Цлаиборне, Инц., такође ће доћи до неких промена у наредним годинама: Компанија је 2012. променила бренд Пети и Пацифик, а затим поново Кате Спаде & Цомпани у 2014. години. 2017. Цоацх купио је Кате Спаде за пријављене 2,4 милијарде долара; тај пад је уграђен у Тапестри, Инц..

Године 2016. Шпади су се вратили на моду – конкретније, у свет додатне опреме – новим подухватом, именом по њиховој ћерки. Францес Валентине је лансиран као линија директне потрошње, са одабраним малопродајним партнерима, као што су Нордстром и Блоомингдале. Да би обележила ово ново поглавље, Кате је законито променила своје име од Кате Спаде до Кате Валентине, презимена. “Ми не покушавамо да будемо звери или човека”, рекла је она Бизнис мода. “Стварно је било разликовати име и раздвојити два свијета. Очигледно смо супер поносни на Кате Спаде, и желимо да будемо одговарајући за обе. “

Изградите Series Presents Kate Spade and Andy Spade Discussing Their Latest Project Frances Valentine
ФОТО: Бен Габбе

Лопови промовирају Францеса Валентина 2017

Чак и деценију након што је исекао везе са етикетом која је носила њено име, Кате Валентине Спаде није могла бити потпуно одвојена од Кате Спаде Нев Иорк. Сама је испричала пример Вол Стрит новине када је њен тадашњи 11-годишњак зауставио пред продавницом Кате Спаде у Манхаттану и рекла: “Мама, то си ти.”

За многе жене, “Кате Спаде” није значила торбу нити чак и дизајнер из Њујорка – већ је представљала нешто већу: куповину од милион дана, постигнуће, прво улагање у себе. Причале су 12 жена Гламур о свом првом моменту Кате Спадеа, а безброј других је исто учинио и на друштвеним медијима, с обзиром на смрт дизајнера.

Кате Spade, New York
ФОТО: Тхомас Ианнаццоне / Пенске Медиа / РЕКС / Схуттерстоцк

Двадесет и пет година након што је она први пут ушла у модну индустрију, Кате Валентине Спаде је и даље испреплетена тим логом, тој причи, тој поруци. После њене претеране смрти, наслеђе њеног рада и живахни дух који је представљао, ће још више дубоко реаговати у моди и шире. “Поштујемо сву лепоту коју је донела на овај свет”, рекла је Кате Спаде у изјави након смрти. И, заиста, сви смо бољи за то.

Ако се бавите депресијом или суицидалним мислима, можете се обратити Националном самоубилачком превенцији на 1-800-273-8255.

Ссылка на основную публикацию
2019