Цветът на годината на Pantone: Вътре в очарователния процес на подбор

Когато Pantone обяви официалния си цвят на 2015 г. (вино червено, наречено Marsala и вече напълно продадено, FYI), започнах наистина да се надраскам в главата ми за това, как по дяволите, компанията избира една сянка за тази супер сериозна звучаща чест. За отговорите се свързах с Леатрис Айземан, изпълнителен директор на Pantone Color Institute, който дефинира тазгодишния сянка като “червено вино със силни кафяви нюанси”. Забележете тази чанта Fendi като визуална, моля.

Fendi resort 2015 blue suit red bag

Блясък: Как и къде започва процесът на избор на цвета на годината?

Леатрис Айзман: Започвате да забележите, че някои цветове получават по-голямо внимание в областта на модата [първо]. Виждахме, че виното се промъква в колекциите миналата есен, а това не беше тежък цвят, но започна да се представя. Всички пътуваме много – тези от нас в комисията отиват в Лондон, Париж и Милано, много от големите места, където виждате модата на улицата, и виждате доказателства за определени цветове. Модата определено е голяма част от нея, но също така трябва да оправдаем именуване на цвят, като я видим и на други места. Ние гледаме на нови филми идва. Какви цветове се използват? Има ли нов ефект, който се използва? Ние гледаме на предстоящите автомобили, защото, когато говорим за технология, трябва да погледнем довършванията на автомобилите, защото те са на светлинни години напред в технологията, която използват за създаването на тези цветове. След като излязат навън и хората започнат да ги гледат, те казват: “Уау, бих искал да имам червило в този цвят, бих искал да имам чифт обувки, бих искал да рисувам живите тази стая.

Това не е само начинът, по който цветът стои сам, но това, което го използвате, прави това да се възприема като нещо ново и свежо. Ние гледаме на света на изкуството. Има ли колекция от произведения, които се показват? Дали пътува по света и ще получи много публичност? Хората ще бъдат повлияни от това?

Блясък: Изглежда, че целият комитет би трябвало да вижда, да знае и да поглъща много тонове. Дали индивидите имат определени области, в които учат и се гмуркат?

LE: Хората, които са в цвят, гледат голямата картина, така че ще получат макро картина. Може да откриете някой, който е по-скоро модач, който ще бъде укрепен [там], където някой друг може да се интересува повече от дома. В крайна сметка те всички гледат на това, което наричам макро влияния. Не можете да търсите точно в категорията, която е от особен интерес. Може да произвеждате дрехи, но трябва да знаете какво се случва в по-големия свят около вас, така че да знаете кой цвят да изберете.

Блясък: И това звучи като има един тон на пътуване, участващи. Къде винаги си отиваш?

LE: Милано, Париж, Ню Йорк. Винаги се опитваме да добавим малко пътуване до нас, за да усетите истинските хора на улицата, да се разговаряте с тях. Ще получиш малко по-различен изглед. Бях в Близкия изток миналата година и по пътя си към Южна Африка спрях в Дубай през нощта. Добре, да имаш такава информация и да можеш да поемеш колкото можеш в друга област … ударих земята, когато пътувах.

Блясък: Имате ли личен процес или система за записване на информация?

LE: Аз съм голям джиптър и изображенията са толкова важни, защото имаме възможността да пътуваме толкова много. [Снимките] стават хранилище, с което можем да споделим помежду си, така че да има доказателства, че всъщност започваме да виждаме какво говорим. В крайна сметка, каквото и да решаваме като цвят, търсим повече доказателства, за да го оправдаем. Това е непрекъснат процес и винаги забавно.

Вивиан westwood red label suit spring 2015

Блясък: Цветът на годината е чисто нов, който току-що беше създаден или вече съществува?

LE: Тя съществува в нашата библиотека “Пантоне”, въпреки че актуализираме библиотеката на 2,5-годишен цикъл. Марсала не беше в оригиналната група, когато цветовете за пръв път бяха събрани за тази система, но във времето, вероятно през 90-те години, осъзнахме, че се нуждаем от още един вариант на винен цвят, който би бил малко по-топъл, отколкото хладен, сини вина. Тогава Марсала се появява. [За цвета на годината], рядко е нов цвят, защото не измисляме цветове – ние просто вземаме известно количество цвят и прилагаме нови завършвания към него, както правите в текстилния свят.

Блясък: Чувствали ли сте някога, че сте нарекли грешен цвят?

LE: Тъй като Pantone има репутацията си, хората го гледат като окончателен източник, [така че не]. С изумрудено зелено [през 2013 г.] хората или харесваха много, или те наистина бяха хладки и щеше да каже “Не нося този зелен”. Дори ако имате реакция на колене, ако го видите, че се появява на уебсайт или в прозореца на магазина или на котва, носейки го по телевизията, започнете да го вземате и да мислите, добре, може би имам нужда за да получите нещо с изумрудено зелено в него. Никога не казвай никога, когато говориш за цвят. Бях изумен, че имаше толкова положителен отговор, колкото и бързо. Мисля, че това се дължи на факта, че всички показаха какво можете да използвате с изумрудено зелено и как биха могли да донесат въздух на друга цветова комбинация. Искаме хората да се забавляват с това, да се изразяват и да се опитат да отворят малко повече и да разберат как да го използват, за да можете да го направите.

Блясък: Какъв е вашият професионален опит?

LE: Психология, и това е много важна част от цвета. Откакто бях дете, имах страст към цветовете и шесто чувство и знаех как да го използвам. Започнах на мода, но аз бях настрана от психологията и нейната цветна връзка. Върнах се в училище и получих и двете си степени в психологията, но продължих да изучавам дизайн. Цветът има приложение във всички тези полета.

Блясък: И какво е Вашият личен любим цвят?

LE: В този момент от живота ми ще трябва да кажа, че все още е в лилавото, завистливо семейство. В този момент в живота ми блусът обикновено говори за известно успокояване, но не ми харесва, ако са прекалено спокойни, защото тогава просто искам да заспя. Имам нужда от лилаво, което има малко вълнение. Обичам енергията, която прави малко червено в синьото.

Блясък: Вече сте започнали да мислите или да работите върху цвета за 2016 г.?

LE: Опитвам се да не правя това твърде скоро, но мога да ви кажа, че следващата година, в началото на годината, ще започнем да записваме бележки и да записваме това, което виждаме, да изграждаме информация и да отидем там.

Харесва ли ви да опитате различни цветове в гардероба си или имате униформа, с която се придържате?

Ссылка на основную публикацию
2019