3 Блогери муслиманског стила о томе како користе моду да разбију стереотипе

Бити муслиман у Америци – поготово у 2017. години – није лако. По већини рачуна, злочини из мржње против муслиманских Американаца су у порасту, а садашња администрација чини се ласерским фокусом на успостављање имиграционе политике која би несразмјерно била усмерена на муслимане. Ипак, упркос томе – или можда због тога – постоји неколико жена које носе хиџаб који разбијају стереотипе о обично погрешно разумљеном традиционалном веоху ио својој култури уопште, док користећи моду да то учине.

Нура Афиа, љепотичка улога, ангажирана је као амбасадор ЦоверГирл-а прошле године, прва компанија која је носила хиџаб, а Халима Аден је играла на хиџабу током ноћи за љепоту и наставила је ходати писта током Њујорка и Парис Фасхион Веекс у фебруару

А онда је дошло до пораста модног блогера који носи хиџаб и Инстаграм звезде, чији је циљ да покажете да ношење не значи одустајање од личног стила нити означава потлачење. Три од ових жена су поделиле Гламур како користе одећу да разбију стереотипе, заједно са врло личним разлогима због којих су одлучили да носе хиџаб.

оби-блоггер

Собиа Масоод, @ соба1цаноби

“Моја одлука да започне хроничност мог стила на Инстаграму поклопила са мојом одлуком да почнем да носим хиџаб, почевши од прве године колеџа. Био сам прилично у моди у средњој школи; међутим, веома сам се оклевала да носим хиџаб [онда] јер сам мислио да ће то значити компромитовање мог личног стила …. Ја [почео сам да схватам да скромност и мода нису међусобно искључивали, и заправо они иду руку под руку. Наравно, има неких импровизација, али [лични стил] се своди на ношење онога што осећа исправно и удобно.

Учитавање

Поглед на Инстаграм

Преовлађујућа заблуда је да су [муслиманске] жене присиљене да носе дугачке црне хаљине и да се суоче са плочама; међутим … Куран експлицитно не говори жени какву шал или хаљину треба носити и како она треба да је носи. Једноставно је прописано да се скромно обучи док обухвата скромне врлине. Свака муслиманка има право да тумачи скромност онако како жели и сматра се прикладним за себе. То је тако једноставно.

Учитавање

Поглед на Инстаграм

Хијаб је нешто врло лично муслиманки, а то значи нешто другачије за сваку. За мене, лично, служи [двојној] намени: [то је] средство у којем ја користим да ојачавам свој однос са Богом и средство оснаживања. Хијаб је више него само физички покривајући себе, то је о скромним врлинама којима се трудим да се уздигнем у себе и надам се да ћу постати боља особа. Такође, као жена која живи у хиперполуизованом друштву, осјећам се изузетно оснажена када носим хиџаб јер одбацује сваку могућност објективизације. То утиче на друштво да гледа поред мог изгледа и да ме гледа на оно што је важно: мој интелект.

Овог дана сам скупљао свој хиџаб, често делимично из пркоса и делимично из страха. Осећам да је моја дужност као америчка муслиманка да устане и борим се против нечистоћу и нетолеранције. Надам се да моје присуство на друштвеним медијима подржава ову агенду активизма настављајући да разбија стереотипе и стигме. Видим донекле револуцију између мојих колега америчких жена. Видим да су креативне платформе искоришћене за промену снаге, а учим да када сви заједно дођу до већег циља, успемо. “

ФОТО: Љубазношћу Хебе Јаи-а

Хеба Јаи @хеба_јаи

“Почео сам на Инстаграму 2012, објавивши моје одјеће и добио коментаре да су људи желели да виде све више [од мене]. Тада није било пуно муслиманских дјевојчица у свијету блоггинга, а није било ко да погледа да ли желите да будете у моди и желите носити хиџаб.

Један од мојих најближих пријатеља води хиџаб компанију и каже да има толико људи који нису муслимани који купују мараме. Не морате бити муслимани који желите конзервативно да се облачите.

Учитавање

Поглед на Инстаграм

Видим жене које познајем ко носе хијабе који реагују на два начина [у политичку климу]. Једна је да су супер уплашени и скинути хиџаб. Тешко је игнорисати [количину] злочина из мржње које се дешавају против муслимана. Људи се заиста плаше. За друге [као ја], жеља је да се она одржи још јачи.

Учитавање

Поглед на Инстаграм

Све више и више, видим маинстреам цатеринг за жене које носе хијаб. Нике је управо изашао са својим првим атлетским [верзија]. Била је модел на сајму Иеези у хиџабу, а она је ходала током паришке и миланске недеље моде – то је било невероватно.

Пратим све врсте жена на Инстаграм-у како бих дошао до инспирације, и надам се да ће ме све врсте жена пратити за инспирацију. Ја сам више од марама. Видео сам толико блогера који имају велике сарадње – са продавницама као што су Нордстром и Сепхора. Желим да видим да постане све чешће за жене попут мене да радим са брендовима и да будем видљивији. “

ФОТО: Савршено за њу

Хассанах Ел-Иацоуби, Савршено за њу, @хассанах_пфх

“Почео сам свој блог када сам био на колеџу у 2009. години како бих помогао неким пријатељима који су се трудили да буду у моди док носите хиџаб. Ово је време када скромна мода није била лако доступна, и тако је био досадан задатак да саставите слатку и елегантну одећу која је била скромна. Требало је више посла, више пажње на детаље и више времена. Хтео сам да покажем да није било тако тешко као да је изгледало тако модерно и скромно, па је мој блог постао извор инспирације за жене које су тражиле тај стил.

Упркос свим корацима које су жене учиниле у смислу да се њихов муслимански идентитет препозна и разуме кроз различите продавнице, и даље постоје људи који гледају на руте као ретку традицију која нема места у модерном друштву, што је невероватно језиво. Заиста мислим да је то зато што се већина људи ослања на приказивање медија муслимана који су [у многим случајевима] погрешно схватили ко смо заиста.

Учитавање

Поглед на Инстаграм

Разлог због којег настављам блог и толико времена улажем у одржавање садржаја, упркос томе што сам пуноправни докторат. студент је због реакција мојих читалаца на то. Када ми присталице подељују приче са мном о томе како им је мој блог инспирисао да се осјећате сигурним да су муслиманске жене и како се осјећају овлашћеним да поседују свој вјерски идентитет, то ми даје потицај да наставим да радим оно што радим.

Учитавање

Поглед на Инстаграм

Никад нисам осетио да је поносан да буде видљива муслиманка и да радим оно што радим. Количина љубави и подршке која је заједница на локалном и националном нивоу показала немуслиманима била је невероватно инспиративна. Уверено ми је да има више љубави него што постоји мржња, и да нисмо сами у овој борби против верске фанатике. Подсетио ме је да је сада, више него икада, потребна аутентична репрезентација муслиманских Американаца и велики посао који они раде. У овој пост-истинској ери у којој живимо, не можемо се ослонити на представљање медија о томе ко смо. Наш посао је да испричамо сопствене приче и то је управо оно што радим са мојим блогом. “

Ссылка на основную публикацию
2019