Упознајте женског ватрогасца чији је случај хвалећи да добије више жена на послу

Дан посла Сариниа Срисакул спашава животе. Усправно. Као прва ватрогасацка америчка ватрогасац из Нев Иорка, Срисакул проводи своје радно време у борби против болова, одговара на хитне медицинске услуге и решава било какве друге несреће које ЊО баца. Али њена бочна страна је само као херојски. Када она није на НИФД-у, Срисакул служи као предсједник Унитед Вомен Фирефигхтерс (УВФ), чинећи јој животну мисију да добије више жена у жутој боји. На УВФ-у она помаже женама да физички тренирају за полагање испита за ватрогасце и, за оне који то чине, организују радионице за ментално здравље и пружају сигуран простор за дискусију о дискриминацији на послу. Захваљујући њеним напорима, број жена у НИФД-у се више него удвостручио – са 37 у 2013. на 68 дана.

Са огромном тетоважом ватреног срца уклесаној преко груди, 37-годишњак Срисакул живи и удахне свој посао. Али, као бивши студент уметничке школе, никада није могла да замисли да ће то бити њену каријеру. Графички дизајн? Можда. Борба против пожара? Не. Тек након 11. септембра, када ју је пријатељ повукао до оријентације, схватила је да би могла бити њен позив. Једном је започела обуку – у којој су радили женски ватрогасци – она ​​је била закачена. “Нису сви изгледали као Цхина рвач”, каже она. “Било је дебелих жена, кратких жена, мршавих жена. Схватио сам, ако то могу, они се не разликују од мене”.

Љубазношћу Сариниа Срисакул

Када се Срисакул придружио НИФД-у 2005. године, она је била једина жена у њеној ватрогасној кући. Брзо схватила је да је важно имати више жена у служби, не само због сестринства (само 7% ватрогасаца је жена у САД-у), већ због врста посла који обухвата њен посао, као што је позвао ЕМС – “то је жена гола, пропуштена и они ће ме послати “, каже она, или случајеви насиља у породици, који могу бити брутални. Једном је чак пронашла и жену са кичмом која је изашла из ушију; Нажалост, било је касно да је спасе. Али за оне за које није касно, то може бити изузетно утешно како би се видела женско лице које ће те спасити. Ипак, прије свега, Срисакул заиста жели да жене доживљавају узбуђење у борби против пожара. Као кад стоји на крову који има црево, разбија воду у оближњу зграду која је запаљена пламеном. “Понекад”, каже она, “то је као пишање у пакао.”

Сада Срисакул, која је и даље једина жена у својој ватрогасној кући, има нову “прву” додати на њену листу: она је први добитник награде “Слобода” коју је представио Нетфлик и инспирисан Круна, као део Гламур‘2017. године Жене године. Награда је намењена женама за модерно доба, отварајући пут и гурајући границе према свијету за жене, слично као КрунаКраљица Елизабета: снажна жена стално гура своју земљу напред својим руководством, упорношћу и непоколебљивом снагом због промене времена. Ево говори о томе како је то као жена на линији ватре.

# 1 Најлуђа Сх-т Она је икада видела: “У 2015. години на Другој авенији дошло је до експлозије гаса и назвали су код великог колапса. Било их је као ’10 60! 10 60! ‘ и били смо као “Шта?“Тако смо скочили с уређаја и побјегли и читава зграда је запаљена. Ухватили смо линију цријева и почели сипати воду на њој. Зграда се наставила срушити, а ми смо се морали вратити и вратити. Могли бисте да видите да је гасна линија осветљена као цртани филм Бугс Бунни, као линија динамита. Једна од последњих ствари је била да доведемо цријево на кров друге зграде како би упалили воду до ватре. Било је само рушевина. [Двоје људи је умрло, а 13 је озбиљно повријеђено] “

# 2 То време она се попела 100 летова степеница: “Током урагана Санди [у 2012. години], то је било само једно трчање после другог, а особа после особе која је морала да буде евакуирана. Бројао сам [пењање] 100 летова степеништа првог дана. Био је то тимски рад. Било нас је четворо људи који смо га копали до петнаестог спрата како би зграбили некога да их спусти. И то је то било изнова и изнова. Последња станица коју смо имали била је болница Беллевуе, за јединицу затворених пацијената на горњем спрату. Било је око 20 неамбулационих пацијената. Тако смо формирали огромну линију на степеништу и прослеђили их, особом по особи, низ линију [све док се нису евакуисали]. “

# 3 Када јој је помогла сестре: “Недељу дана пре него што је почела једна од наших академија за обуку, [женски приправник] ми је послао поруку:” Знаш шта? Ово није за мене, али хвала ти за све што радиш “. Ја сам је назвао и рекао: “Шта? Апсолутно не. Зашто?” Рекла је: ‘Па, кад сам стигла тамо, било је тих људи, и нису стварно желели да разговарају са мном, а не желим бити у таквом окружењу’. Ја сам био: “Слушај, не можеш да их ове људе однесу од тебе. Желиш то да урадиш. Већ двије године обучаваш за то. Мало жена дође до те тачке. хоћете да избаците прву ватру? Зар не желите да се попнете горе по љествици и погледате доле с крова и осјетите како је то? Сви ​​ћете волети овај посао, само то урадите и ако вам се не свиђа може престати! ‘ И знаш шта? Она је дипломирала и постала ватрогасац. “

# 4 Момент који Хит 41: “Већ годинама сам била једина жена у мојој области, али сада радим са женама. Нису у мојој ватрогасној кући, али су ту. Идем на ватру и ја сам као: ‘Ох, ту је Марта! Ту је Ванесса! ” Први пут када смо погодили 41 жену у НИФД-у, био је велики тренутак за мене јер је то био исти број жена које су дошле 1982. [када је судским налогом било потребно да НИФД отвори врата женама]. Имали смо мање од 30 жена дуго времена, тако да када смо у 2014. години погодили 41, помислили смо, зар није тужно да нисмо мислили да ћемо поново доћи до овог тренутка? Али сада смо много даље – ми смо код 68 жена. Невероватно је видети колико се промена догодило кроз наше напоре “.

# 5 Да ли је икада мислила да ће умрети?
“То је лоше питање да ме питате [смеје се], јер једноставно не мислим на ствари на тај начин. “

Удружени женски ватрогасци организују кампању за финансирање својих финансијских средстава за финансирање свог програма обуке за више од 8.000 жена које су ове године пријавиле да постану ФДНИ ватрогасци. Данас је последњи дан учествовања.

Ссылка на основную публикацию
2019