Колико год колико амбасадор Никки Халеи стварно има над председником Трумпом?

Канцеларија Никија Халеиа у Уједињеним нацијама у Њујорку је украшена светским мапама, породичним фотографијама и плочом од дрвета која носи лични мото: “Не може бити опција”. Седела је на жутом софу, Халеи, 45, је слика о миру, наизглед не утиче на хаос који захвата њеног контроверзног шефа, председника Доналда Ј. Трумпа, готово свакодневно.

Ах, да будем амерички дипломата у Трумповом добу. Или, конкретније, бити Никки Халеи, амерички амбасадор у Уједињеним нацијама. У време када многи широм свијета осуђују предсједника Трумпа, амбасадор Халеи има тежак посао представљања САД-а, а понекад и превођења предсједничке политике и твеетова – на глобалној сцени, а да не помињем ријешити како се осећа константно потапање међународне кризе (Северна Кореја, било ко?).

Халеи, харизматични индијанац и републиканац у успону, није био очигледан избор да се придруже Трумповој администрацији на самом почетку. Као гувернер Јужне Каролине, она је одобрила своје ривале на примарним изборима и остала је критична током избора 2016. године. (Трумп је једном твеетирао: “Људи Јужне Каролине су непријатни од стране Никки Халеи!”, На коју је пуцала назад, “Благословите своје срце”, са занемареним јужним челиком.) Чак и сада се ова два могу понекад чинити синхронизацијом: Халеи је предводио оптужбу у 2015. години да отклони заставу Конфедерације из државне канцеларије у Јужној Каролини након расно мотивисане пуцњаве у најстаријој црној цркви Чарлстона, Емануела АМЕ-а, а седам месеци у његову администрацију, председник Трумп није успео одмах осудити насиље над белим супремацистом на скупу у знак подршке конфедерацијским споменицима у Цхарлоттесвиллеу, у Вирџинији.

ФОТО: Винние Ау

Амбасадор Халеи у сали Генералне скупштине у ЊујоркуТери Јон дресс

Али за сада, Халеи је нашла начин да свој посао обави: одобрила је Сенат за позицију У.Н. са широком двостранском подршком, она је једина жена у 15-чланском У.Н. Савету безбедности. И она је успела да подигне и себе и Уједињене нације говорећи с слободе и сила о низу питања, осудујући Русију да брани сиријски предсједник Басхар ал-Ассад да проглашава да Сјеверна Кореја “моли за рат”. подстакнуло је шапутање да би могла бити следећа у реду за државног секретара.

Током два интервјуа у августу, упознао сам најснажнију жену у Трумповом кабинету, пошто смо све покривали од свог одрастања у једној индијској породици у Бамбергу, у Јужној Каролини, до разлога због којих је њен тренутни посао. Ево главних ствари.


ГЛАМОР: Знам да сада радиш Методисту, али како је то одрастао Сикх у Јужној Каролини?

НИККИ ХАЛЕИ: Били смо једина индијска породица у нашем јужном граду. Мој отац је носио турбан. Моја мајка је носила сари. [Бамберговци] нису знали ко смо, шта смо били, или зашто смо били ту, али смо научили да нас воле. Моја мама је увек говорила: “Није твој посао да причаш о томе како си другачији. Ваш посао је да разговарате о томе како сте слични. “Мислим да су те лекције спровеле кроз живот: увек морате да дођете од елемента” Шта имате заједничко? “Прво. То вам олакшава рад кроз ваше разлике.

ГЛАМОР: А ти си чувао књиге у мајчиној одјећи за одјећу.

НХ: Почео сам да их радим на 13. Моји родитељи нису хтели на улицама или у невољи, па су сматрали да је најбоља ствар да радимо. Видео сам како смо морали, у лошем времену, да истегнемо долар. И у добрим временима нисмо могли потрошити, јер никада нисте знали када ће се лоша времена поновити. Дао ми је велику пошту колико је тешко направити новац.

ГЛАМОР: Оно што вас је подстакло да уђете у политику у 32. години, када сте наишли на место у Представничком дому у Јужној Каролини?

НХ: Никада нисам био онај клинац који је желео да буде у политици. Оно што се десило било је, дипломирао сам на рачуну. Вратила сам се кући у породични посао. Видела сам колико је тешко направити долар, и колико је лако да влада то преузме. А моја мама је рекла: “Престани да се жалиш на то. Урадите нешто о томе. “

ГЛАМОР: Напријед: Кад вас је председник Трумп потврдио да сте амбасадор У.Н., били сте вољени гувернер Јужне Каролине, чији је број одобрења често преко 50%. Предсједавали сте временом економског раста. Често сте лебдели као потпредседник, чак и на краткој листи Митт Ромнеи-а. Зашто сте на свету желели да све ово оставите да бисте преузели овај посао??

НХ: Нисам, на почетку. Кад ми је ово дало на ум, нисам ни знао толико много о У.Н. Ја сам свакако волео да сам гувернер државе коју сам желео да служим. Али када вам је понуђен посао да служе својој земљи, ви се враћате [и оцените]. И једном кад сам разговарао са [председником Трумпом] и рекао му шта мислим да треба да будем успешан – што би требало да буде члан Владе; да будем у Савету за националну безбедност, где бих могао да будем део одлука о политици; и да могу да кажем шта желим да кажем – како то не радиш [посао]? Био је невероватан подржавајући. Он је и даље био. Волим добар изазов, и то је свакако било то.

ГЛАМОР: Неке жене су биле разочаране што виде како млади женски политичар одлучи да служи председнику који се хвали за омаловажавање жена. Зашто сте изабрали да преузмете посао [упркос томе]?

НХ: Волим ову земљу. А када вам буде пружена прилика да помогнете својој земљи, у ономе што је једно од најхладнијих времена које смо видели дуго времена, не постоји начин да се не зауставим да учиним све што могу и учинити нас јаким.

“Били смо једина индијска породица у нашем малом јужном граду, мој отац је носио турбан, а моја мајка је носила сари. [Бамбергови људи] нису знали ко смо били, шта смо били, или зашто смо били ту, већ смо научили да нас воле. “

ГЛАМОР: Упркос вашем политичком искуству у Јужној Каролини, ви сте се сматрали за почетника у међународним питањима када сте потврдили ову улогу. Да ли је било ватрено крштење??

НХ: Спољна политика била је крива учења. Али тактика преговарања, способност комуницирања, стратегисирање крајњег циља – они [вјештине] су исти. Учење спољне политике је нови део. Та мапа је горе [покрети према зиду] јер сам као “Где је то мало острво?” Не знам да ћу престати да учим. Али то је оно што волим.

ГЛАМОР: Укључимо се у политику: Након напада на хемијско оружје у Сирији у априлу, ви сте били први високи званичник управе који упозорава да би Сједињене Државе могле предузимати једностране акције против сиријског предсједника Башара ал Асада. Прешли сте до Савета безбедности У.Н. да критикујете Русију, држите фотографије мртвих Сиријаца и питате: “Колико још деце треба да умре пре него што се Руси боре?” [Русија је помогла да блокира мјеру коју подржава Сједињене Државе која би Сирију сматрала одговорном за распоређивање хемијског оружја.] Како да присилимо Русију да промени своје понашање?

НХ: Требала ми је Русија и друге колеге да погледају ту децу. Требали су ми да виде слике које су ме прогањале, и требали су их прогнати. И [морао сам] обавијестити их да то нећемо пустити. Мислим да смо по први пут видели Кину одвојену од Русије у Вијећу сигурности, а Русија је остала на острву у одбрани Асада и брани сиријски режим. Морамо се уверити да виде: ово нису само жртве. Ово је нечија мајка; ово је нечији ћерка.

ГЛАМОР: Био си јако тешко у Русији. Позвали сте Русију, како смо разговарали, о Сирији. Такође сте рекли: “Сви знају да се Русија мешала на наше изборе.” Ви сте притиснули да одржите санкције због руског упада на Криму. Зашто верујете да је Русија таква геополитичка пријетња??

НХ: Мислим да Русија има одлуку. Управо сада мисле да могу водити изазивањем хаоса. Сједињене Државе неће да се суочавају са тим. Оно што сам учинио је то глас на јак начин. Не слажемо се како подржавају Асад. Не слажемо се са чињеницом да су се мешали на наше изборе. Никад не можемо дозволити било којој земљи да мисли да су све добре.

ГЛАМОР: Ипак, сам председник је више пута одбио да дефинитивно прихвати закључак својих обавештајних агенција да је Русија интервенисала на нашим изборима. Да ли икада желиш да вас председник више слуша за Русију?

ЈОРДАН-СИРИЈА-КОНФЛИКТ-УН-ИЗБЕГЛИЦЕ
ФОТО: РААД АДАИЛЕХ

Амбасадор Халеи сусрео сиријске избјеглице у логору Заатари на јорданској граници у мају.

НХ: Не осећам као да ме не саслушава у Русији. Разлог је: никад ме није звао и замолио ме да зауставим; он ме никад не обесхрабрује да кажем нешто као што сам рекао. Он је агресиван против Русије, у одлукама које доноси нафтну зависност и санкције са Украјином. Ако је имао проблем са оним што кажем, рекао би нешто. И није.

ГЛАМОР: Изгледа да је предсједник у реду, јер сте отворени заговорник људских права и јако присиљавајући на спољну политику – понекад чак и отворенији него што је он. Како та динамика ради?

НХ: Ми смо се познавали пре председничких избора. И тако, наравно, када ми је понудио ту позицију, знао је да сам ја неко ко ми је рекао. Знао је да сам ја неко ко је имао јака уверења и мишљења и изразио их. И рекао је да је то био један од разлога због којих је желео да радим овај посао. Тако да не морам добити дозволу да кажем ни једну од тих ствари.

ГЛАМОР: У мају сте отишли ​​на свој први међународни пут. Посјетили сиријске кампове избјеглица у Јордану и Турској. Ви сте били највиши званичник САД-а који је годинама долазио до сиријске границе. Зашто сте изабрали ово као свој први пут и шта сте видели на терену??

НХ: Миграција је озбиљно питање за које мислим да се не говори довољно. Милион Сиријаца је побјегло у Јордан; 3 милиона је побегло у Турску. Хтео сам да се побринем да те избеглице добију оно што им је потребно. И једини начин на који сам то могао учинити је био да га видим за себе. Оно што је било фасцинантно било је причање са овим избеглицама: Огромно расположење, без обзира на то која земља, или да ли су у логору или не, само желе да иду кући. Иако знају да нема много тога да иду кући, спремни су да се обнове.

ГЛАМОР: Како САД могу помоћи невиним Сиријцима, посебно женама и дјеци? Ова администрација је [увео] забрану путовања, која безбједно забрањује сиријске избјеглице из Сједињених Држава и предложила је смањење помоћи страној помоћи и избјеглицама у иностранству. Како квадратите ове разлике?

НХ: Помажемо им тако што идемо. Разговарајући с њима и гледајући шта им треба. Ова администрација [не] брине о сиријским избеглицама. Зато сам отишао. Ниједан од [избеглица] није рекао: “Желим отићи у Сједињене Државе.” Сви су рекли да желе отићи кућа. Дакле, ако је то случај, морамо да им помогнемо.

ГЛАМОР: У августу сте ви и Савјет безбједности УН-а усвојили санкције против Сјеверне Кореје. [Те санкције укључују ограничавање међународне трговине Северне Кореје у настојању да обесхрабри програм нуклеарног наоружања. Експерти процењују да би санкције могле коштати Северно Кореју милијарду долара годишње.] То је била победа. Шта ће нам показати да те санкције раде?

НХ: Мислим да је циљ са тим санкцијама био да се Северној Кореји сазна да медјународна заједница више неће поднети своје безобзирно понашање. Те санкције су свакако биле најјаче од свега што је стављено на Сјеверну Кореју. Тако да мислим да је то дефинитивно тежак ударац, и знак да је потребно почети са обраћањем пажње и почети пронаћи начине да буду одговорнији.

ГЛАМОР: Поред тога што је рекао да су “све опције на столу”, предсједник је такођер обећао “ватру и бес” у одговору [на даље пријетње против Сједињених Држава од стране Сјеверне Кореје]. Шта то значи?

НХ: Не тестирајте нас, то је оно што је рекао. Зато што ћемо искористити све што је могуће замислити да уништи режим ако то раде. Не желимо војне операције. То је последње на листи. Ако нас провоцирају, ми ћемо одговорити и то је оно што ми покушавамо да им кажемо. Не идите низ тај пут, јер нећете побиједити.

ГЛАМОР: Неки Јужнокорејци су изразили толико алармантног понашања Трумп-а према Северној Кореји као што је случај с Северном Корејом. Кинески државни медији критиковали су емотивно излагање предсједника на Твиттер-у. Како мешовита репутација председника у иностранству и његови твеети утичу на вашу способност да обављате свој посао?

НХ: То је оптерећено питање. Мислим да су очигледно да земље иду у своје твеетове како би видели шта САД мисли и шта председник размишља у реалном времену. И тако обраћају пуно пажње на то. [Али] то не утиче на мој посао [јер] знам где се ова администрација креће на политику. Тако да нисам осетио никакав притисак [иако] сада земље ће се обратити његовим твеетима када ме постављају питања.

Не осећам се као да ме председник Рус Трумп не саслушава у Русији. Ако је имао проблем са оним што кажем, рекао би нешто. И није.

ГЛАМОР: Али да ли се икада осећате као да сте некако померили ствари, објашњавајући [исту политику] другачијим гласом или другачији начин?

НХ: Понекад морамо да разјаснимо. Тако да мислим да смо у неким приликама морали разјашњавати ствари – или показати шта нам је намјера. Зато што у одређеном броју знакова води до других питања.

ГЛАМОР: Напад у Цхарлоттесвиллеу догодио се иу августу. Као жена боје и морални лидер, да ли се слажете са председником Трумпом када је рекао да постоји “много страна” за кривицу за насиље надјачано белим супремацистом?

НХ: Мислим да сам ја јасно ставио на то, да ли је то оно што сам рекао у интервјуима или шта сам рекао предсједнику лично. [Халеи је рекла ЦНН да је “имала лични разговор са председником о Цхарлоттесвилле-у” и да она верује да “морамо изоловати мрзитеља” и “побринути се да знају да за њих нема места”.] Зато мислим да морам само оставити то на то.

ГЛАМОР: ОК, [али] као гувернер Јужне Каролине, били сте од користи да срушите заставу Конфедерације из државних разлога; у време када нисте притиснули да преселите конфедеративне споменике. По Цхарлоттесвилле-у, да ли и даље мислите да споменици не би требало да падну?

НХ: Мислим да би то требало да буду одлуке у заједници и држави, јер мислим да ће то бити најближе људима. Јужна Каролина је покривена универзитетима, споменицима, уличним знацима – нема краја ствари које се односе на историју, позитивну или негативну. Уместо да идемо на пут који би поделио људе, додали смо у историју. Тако смо почели да радимо на афро-америчком музеју који се гради сада у Цхарлестону и на споменику у част Емануела Нине који је изгубио живот.

ГЛАМОР: Тела експерата у У.Н. [Комитет Уједињених нација за елиминацију расне дискриминације] су осудиле “неуспех на највишем политичком нивоу Сједињених Америчких Држава да недвосмислено одбацује и осуђује расистичке насилне догађаје” у Цхарлоттесвиллеу. Какав је ваш одговор на ту изјаву и како је одговор председника Цхарлоттесвилле утицало на ваш рад на У.Н.?

НХ: Нисам одговорио на то, јер то се није догодило у Њујорку. То нису били амбасадори; Нико са ким не радимо. Много пута је да људи на различитим путевима У.Н. самостално раде ствари на тангенту без стварног рада са амбасадорима, а то је био и један од њих. Тако сам то видео у штампи и нисам ништа размишљао о томе.

ГЛАМОР: Да ли се председник брине о свакодневним активностима дипломатије? Знам да се велики број дипломатских отвора [у Стејт Департменту] још увек не попуњава.

НХ: Осећам то због тога што је ангажован. Мислим да он много ставља на диплому. Он поштује оно што радим, шта тај секретар [Рек] Тиллерсон ради, шта његови генерали раде. Он тражи наше мишљење. И он се мења, на основу информација које дамо. И доноси одлуке на основу свега.

председник Trump Attends Women's Empowerment Panel At The White House
ФОТО: Марк Вилсон

Амбасадор Халеи са председником Трумпом у Бијелој кући у марту.

ГЛАМОР: Да ли постоји пример у коме сте презентовали неке информације и видели сте да се предомислио о неком питању?

НХ: Да. То се десило, али било би неодговорно да кажем шта су та питања. Али да, то се десило.

ГЛАМОР: Сада се помиње као могући државни секретар, ако и када секретар Тилерсон одлази. Да ли је то занимљиво? Сурреал?

НХ: Не схватам озбиљно. Секретар Тилерсон не иде никуда. Могу да гарантујем за то. Он је тамо где је, и даље је јак у томе како рукује спољном политиком, а ја и даље добро радим с њим.

ГЛАМОР: Ти си једина жена у 15-чланском У.Н. Савету безбедности. Какав је то?

НХ: Не размишљам о томе. Сви [мушкарци] су били веома поштовани према мени. И то је оно што желим. Не морају да те воле. Али докле год те поштују, то је стварно важно. Када говорим, слушам. И када покушам да померим лоптицу, имам.

ГЛАМОР: Такође сте један од 39 жена амбасадора у У.Н. од 193. Како покушавате да пружите подршку другим женским дипломатима?

НХ: Иако је то мала група, то је моћна група. Идем да организујем догађај у резиденцији: Имат ћемо групу за девојчице. Када говоримо о сопственим искуствима или изазовима у Уједињеним нацијама, стварно можемо добро радити заједно. Видите мушкарци то стално стоје.

ГЛАМОР: Какав савјет имате за жене које су заинтересоване за каријеру у државним или светским пословима?

НХ: Две ствари: Урадите ствари које су непријатно. То кажем зато што жене теже да се повуку од ствари о којима не знају. А други, најважнији, један, прожима страх.

“Секретар Тилерсон не иде никуда. Могу да гарантујем за то. “

ГЛАМОР: Ви сте искоренили свој живот да преузмете овај посао, премјестите своју породицу – укључујући и вашег супруга, Мајкла, који служи у Националној Гарди Јужне Каролине, и твом сину, Налину, који има 16 година – од Јужне Каролине до Њујорка. [Њена ћерка Рена, 19, је на колеџу.] Чуо сам да га Налин воли овде.

НХ: Мој син се претворио у градско дете, јер воли разноликост.

ГЛАМОР: Твоји родитељи су се преселили у Нев Иорк са собом.

НХ: Почео сам да се бринем о мојим родитељима у Јужној Каролини, јер су старији и имали неке здравствене проблеме. И сада радим исто. Морао сам да се побринем да се бринем о њима, да одлазе на састанке својих доктора и све те ствари. А да бисте преместили своје родитеље, у осамдесетих година, од Јужне Каролине до Њујорка, велики је корак. Али, они су тако подржавали.

ГЛАМОР: Која је најтежа ствар коју сте пропустили због посла??

НХ: Покушавам да ништа не пропустим због посла. И нисам хтео да то кажем, јер то не звучи реално. Али је. Породица мора прво да дође. Мора. Посебно за маму. Зато што ако је ваша породица сретна, можеш радити свој посао. Ако постоји нешто што није у реду у вашој породици, он се држи са собом цео дан.

ГЛАМОР: И још ниси ни година на овом послу.

НХ: [Смеје се.] Шест месеци! Међутим, осећа се као шест година.

ГЛАМОР: Где се надате да ћете бити на крају овог амбасадора?

НХ: Моји родитељи су ме увек подсећали, моја браћа и моја сестра како смо благословили да ћивимо овде, па је служење нашој земљи вероватно најбоља ствар коју сам икада могао учинити. Урадићу овај посао; Урадићу то добро. Када је вријеме да се настави, наставићу. Лепо одлазим.

ГЛАМОР: И на крају, где се надате да ће жене овде и у иностранству бити на крају првог мандата председника Трумпа?

НХ: Надам се да жене и даље нађу моћ њиховог гласа. Зато што мислим да ако жене воде свет, имали би истински мир и сигурност.

Асхлеи Паркер (@АсхлеиРПаркер) је а Гламур сарадник и репортер Беле куће Тхе Васхингтон Пост.

Ссылка на основную публикацию
2019